Jeet   Kune   Do    &    Freestyle   KICKBOXING    

Click here to edit subtitle

 

 

 


JEET KUNE DO, simplu, non-clasic si direct

       Jeet Kune Do - Calea Interceptarii Pumnului este o arta martiala cunoscuta si cu abrevierea de "JKD", creata de Bruce Lee in anii '60. Ideea sa a pornit din dorinta fondatorului de a avea un stil personal de autoaparare, extrem de eficient, care sa-i dezvolte in acelasi timp mintea si trupul. Initial acest stil a fost denumit Jun Fan Gung Fu; avand ca baza de plecare principii din scrima, sprijinite pe Wing Chun si box.
        In urma unei confruntari dure cu un expert in Kung Fu, nemultumit de timpul relativ mare in care a castigat,
Bruce reanalizeaza metoda sa de lupta si creeaza JKD, o arta care abordeaza lupta prin 3 laturi: KICKBOXING, TRAPPING, GRAPPLING. Construit pe autocunoastere, JKD incearca sa-si elibereziia adeptii in primul rand de stiluri si forme, adoptand orice tehnica functionala - lovituri de pumn si picior, cot si genunchi, cu capul si umarul, prize si luxatii, maturari si secerari, lupta la sol, etc. Cunoscut ca “stilul fara stil”, aceasta caracterizare a fost gresit inteleasa de multi, ba chiar exagerata prea mult, permitand astfel unora sa predea JKD fara a folosi tehnicile care se regasesc in JKD. Este un bun exemplu includerea unor tehnici sau metode care incalca cele mai elementare principii din JKD, avand 3, 4 miscari pana la un “raspuns”… unde este asadar caracterizarea de “simplu si direct” atribuita JKD?!
        Bruce Lee a fost un inovator in multe aspecte ale antrenamentelor de arte martiale, fiind constient si realist in ceea ce priveste calitatile de care un luptator are nevoie. Singurele rumori in ceea ce priveste aceasta arta de lupta vin din partea celor care o considera “prea rupta” de traditionalism. Dar nici acest lucru nu este adevarat, caci cine nu dezvolta tehnicile traditionale din Jun Fan Gung Fu, nu stie JKD. Fiecare luptator isi creaza propria abordare a luptei in functie de preferinte si calitati, dar avand unele principii foarte clar stabilite precum: interceptare, simplitate, economie de miscare, fara miscari "pasive", fara miscari "telefonate", 5 cai de atac, ritmul rupt, continut emotional, timing si controlul distantei, etc.